Pehar suhih hrušk

V času od 22. do 27. oktobra 2017 je v 3. d potekal projekt Pehar suhih hrušk.  Glavni cilj projekta je bil vzpodbuditi pri učencih razmišljanje o življenju nekoč ter dejstvu, da so naši dedje in babice znali preživeti s tistim, kar so imeli in kar so znali.

Teden smo začeli s pogovorom o Dnevu slovenske hrane. Cilji, ki smo si jih zadali, so bili, da učenci spoznajo pomen uživanja lokalno pridelane hrane in hranilno vrednost hrušk, da vedo, da ima sadje, pridelano v naši bližini, višjo hranilno vrednost in da je uživanje sadja pomembno za ohranjanje zdravja.

Osrednja nit tedna je bila zgodba Ivana Cankarja Pehar suhih hrušk, s pomočjo katere so učenci razvijali zmožnost predstavljanja, vživljanja in poistovetenja s književno osebo. Poskušali so razumeti motive za ravnanje književnih oseb. Vsak učenec je zgodbo ilustriral in izdelal svojo knjigo.

V razred smo povabili go. Jožico Pavlič, članico Društva kmečkih žena. Predstavila nam je sušenje sadja nekoč, odnos do suhega sadja in uporabo. Povedala nam je recept za sadni kruh, ki smo ga zapisali. Sadni kruh ge. Pavlič smo tudi poizkusili.

Hruške smo pripravili za sušenje in jih posušili kar v razredu. Pri likovnem pouku smo pehar hrušk naslikali, obiskali pa smo tudi kraj, kjer je včasih bila vaška sušilnica sadja.

Ure matematike smo popestrili s sadnimi računskimi nalogami, pri uri glasbe pa smo ob pesmi Izak, Jakob, Abraham peli in plesali zibenšrit, ljudski ples.

Bil je bogat, sladek teden z mnogimi spoznanji o hruškah. Učenci so v razgovoru ob koncu projekta dejali, da se jih je najbolj dotaknilo spoznanje, da so bile hruške sladkarije in da so bile tako dragocene.

                                                                                           Zapisala: Katja Hodnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja