Začimbe

V sklopu projekta Kaj so roke naših babic znale smo v 3. c gostili gospo Sabino Topolovec. Predstavila nam je začimbe in za vsako povedala njene značilnosti ter kako jih lahko uporabljamo. Učenci so tako poskušali kardamom, ingver in klinčke ter vonjali eterično olje lovora, limonske trave in sivke. Za piko na i pa so si pripravili domačo nutelo, v kateri so bili mleti lešniki, maslo, med, kakav, ingverjev sok, klinčki in cimet. Spoznali so, da hrana, ki je pripravljena z rokami, vsebuje vitamin L (ljubezen).

Naslednji dan so si naredili knjigico o zeliščih. S pomočjo pisnih virov so izluščili pomembne podatke in o vsaki rastlini napisali, kako jo lahko uporabljamo v kulinariki in za naše zdravje. Nastala je pisana zbirka znanja. Da so lažje pisali ter razmišljali, so si pripravili tudi čajanko iz bezga, lipe, mete in kamilice.

Pri likovni umetnosti pa so za mamice šivali srca iz blaga s polnilom sivke. Bili so zelo spretni in ugotovili, da to ni tako zelo enostavno, kot se zdi. Prav tako so spoznali, da je darilo, ki je narejeno iz srca, vrednejše kot tisto, ki se ga kupi v trgovini.

Anja Strgar

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja